اگر اهل باغبانی باشید، چه در یک بالکن کوچک وسط شهر زندگی کنید، چه در حیاط خانه‌تان یک باغچه نقلی داشته باشید، حتماً این سؤال برایتان پیش آمده: چقدر بذر باید بکارم؟

این سؤال معمولاً وقتی به ذهن می‌رسد که پاکت بذر را باز کرده‌اید و با دانه‌های ریز و درشت روبه‌رو شده‌اید. مثلاً سبزی‌هایی که دانه‌های آن‌ها مثل گرد و غبار ریزند، یا صیفی‌جاتی که هر دانه‌شان درشت و ارزشمند است.

از طرفی اگر زیاد بکارید، بوته‌ها شلوغ می‌شوند، رقابت می‌کنند، ضعیف می‌مانند و محصول خوبی نمی‌دهند. اگر هم کم بکارید، بعد از چند هفته کاشتتان خالی و کم‌پشت به نظر می‌رسد. همین موضوع باعث می‌شود بسیاری از افراد هر سال یا بذر می‌خرند و دور می‌ریزند یا محصولی کمتر از انتظار برداشت می‌کنند. واقعیت این است که دانستن مقدار بذر لازم برای هر متر مربع یکی از مهم‌ترین رازهای موفقیت در کشت سبزی و صیفی است.

در ادامه، جدولی آماده کرده‌ایم که:

  • مقدار بذر لازم برای کشت در یک متر مربع را مشخص می‌کند،
  • تعداد حدودی بذر در هر گرم را نشان می‌دهد،
  • و به شما کمک می‌کند کاشت اصولی‌تر، به‌صرفه‌تر و قابل پیش‌بینی‌تری داشته باشید.

با این اطلاعات می‌توانید قبل از کاشت، میزان بذر مورد نیاز خود را دقیق محاسبه کنید؛ فرقی ندارد تره و ریحان می‌کارید یا گوجه‌فرنگی، خیار یا تربچه.

سبزی یا صیفی
مقدار بذر مورد نیاز
برای 1 متر مربع
تعداد بذر در یک گرم
(تقریبی)
اسفناج
3 گرم
90
بادمجان
3 عدد
300
باقلا
15 گرم
1
بامیه
1 گرم
15
پیاز
1 گرم
400
پیازچه   سفید
1.5 گرم
250
ترب
1 گرم
110
تربچه   چری‌بل
2 گرم
100
تره
2 گرم
400
تره فرنگی
2 گرم
300
جعفری
2 گرم
600
جعفری ریشه ای
0.5 گرم
400
چغندر برگی
10 گرم
50
چغندر لبویی
10 گرم
50
خربزه   خاتونی
2 عدد
20
خردل
0.5 گرم
500
خیار
3 عدد
35
ذرت دانه ای
7 عدد
3
ذرت شیرین
5 عدد
5
ذرت علوفه
9 عدد
3
ریحان
2 گرم
600
سویا
4 گرم
9
شاهی
1.5 گرم
500
شلغم
0.4 گرم
500
شنبلیله
3 گرم
150
شوید
1.5 گرم
500
طالبی
2 عدد
45
فلفل تند چیلی
4 عدد
150
فلفل سبز شیرین
4 عدد
150
کاهو
8 عدد
900
کدو حلوایی
1 عدد
3
کدو مسمایی
4 عدد
5
کرفس
15 عدد
2500
کلم (بروکلی، سبز و ...)
5 عدد
300
گشنیز
2 گرم
80
گوجه فرنگی
3 عدد
300
لوبیا سبز
10 گرم
3
مارچوبه
0.2 گرم
45
مرزه
1 گرم
1700
ملون
2 عدد
33
نخود فرنگی
20 گرم
4
هنداونه
1 عدد
12
هویج فرنگی
50 عدد
800
یونجه
7 گرم
500

نکته1: مقدار دقیق بذر مصرفی بسته به رقم بذر، روش کشت (کرتی، ردیفی، نشایی)، درصد جوانه‌زنی و فصل می‌تواند کمی متفاوت باشد. اعداد جدول، میانگین استاندارد و قابل اعتماد برای شروع کار هستند.

نکته 2: اعداد موجود در جدول مخصوص «کشت مستقیم» و «دست‌پاش» هستند. در روش‌های کشت ردیفی یا کشت نشایی معمولاً مقدار بذر مصرفی کمتر از مقادیر جدول خواهد بود، زیرا تراکم دقیق‌تری دارید و بذر کمتری هدر می‌رود.

نکته 3: در مورد بذرهای درشت و عددی مانند خربزه، گرمک، هندوانه و … اگر تعداد مصرفی برای هر گود یا هر بوته مثلاً ۲ عدد بذر ذکر شده باشد، بهتر است این مقدار را ۲برابر کنید (مثلاً ۴ عدد بذر بکارید). این کار به شما کمک می‌کند احتمال «بدسبزی» یا جوانه‌نزدن را پوشش دهید و در نهایت بتوانید قوی‌ترین بوته را نگه دارید.

برای تهیه انواع بذر با کیفیت و شروع کاشت در خانه، [اینجا کلیک کنید].

برای مشاوره تخصصی در مورد کاشت و نگهداری از گیاه، [اینجا کلیک کنید].