فلفل یکی از صیفیجات پرطرفدار و پرمصرف است که تنوع زیادی در شکل، رنگ و مزه دارد و به صورت تازه خوری، فرآوری شده و یا پودر آن به عنوان چاشنی غذا استفاده می شود و یکی از قدیمیترین و پراهمیتترین گیاهانی است که از گذشتههای دور تا امروز در زندگی بشر حضور داشته است. ویژگیهای منحصر به فرد این گیاه و شرایط رشد، آن را به یکی از مهمترین محصولات کشاورزی در جهان تبدیل کرده است. اگر علاقه مند به کاشت سبزی و صیفی در داخل خانه و یا باغچه هستید، فلفل گیاهی است که پرورش آن در گلدان و یا باغچه کار سختی نیست و می توانید لذت پرورش آن را تجربه کنید.
تاریخچه فلفل (Pepper) یکی از جذابترین و مهمترین داستانهای کشاورزی در جهان است. داستان فلفل، از منشأ آن در قاره آمریکا و هند گرفته تا تبدیل شدن به یک محصول جهانی، نشاندهنده قدرت طبیعت و تأثیر آن بر تاریخ و فرهنگ انسانها است. این گیاه از هزاران سال پیش نقش مهمی در تغذیه، تجارت، و حتی تاریخ سیاسی انسانها ایفا کرده است. منشأ فلفل دلمهای و فلفل چیلی آمریکای مرکزی و جنوبی است. بومیان مناطق مکسیکو، پرو، و بولیوی هزاران سال پیش از این گیاه استفاده میکردند. تحقیقات باستانشناسی نشان میدهد که فلفل حدود 6000 سال قبل از میلاد در این مناطق کشت میشده است. فلفلهای بومی آمریکا پس از کشف قاره آمریکا توسط کریستف کلمب در سال 1492، به اروپا و سپس به سایر نقاط جهان معرفی شدند. اسپانیاییها و پرتغالیها نقش مهمی در گسترش فلفل در آسیا، آفریقا، و اروپا داشتند. این گیاه به سرعت در آشپزی فرهنگهای مختلف پذیرفته شد، بهویژه در هند، چین، و کره که به یکی از عناصر اصلی غذاهایشان تبدیل شد. فلفل دلمهای (Bell Pepper) نوعی فلفل شیرین از آمریکای مرکزی و جنوبی است که به جهان معرفی شد و در حال حاضر در بسیاری از مناطق گرمسیر و معتدل کشت میشود. فلفل چیلی (Chili Pepper) انواع تند این گیاه هستند مانند هالاپینو، هابانرو و فلفل قرمز، که به دلیل تنوع طعم و سطح تندی، به سرعت در سراسر جهان پذیرفته شدند. فلفل بخشی جداییناپذیر از آشپزی فرهنگهای مختلف است. از فلفل دلمهای در سالاد و غذاهای گرم گرفته تا فلفل چیلی در خوراکهای تند و سنتی استفاده میشود. فلفل، به ویژه فلفل چیلی، به دلیل ترکیبات فعال مانند کپسایسین، در تسکین درد و بهبود جریان خون استفاده میشد. امروزه فلفل یکی از محبوبترین سبزیجات و ادویهها در جهان است. چین، هند، ترکیه، و مکزیک از بزرگترین تولیدکنندگان فلفلهای مختلف هستند. این گیاه به دلیل کاربرد گسترده در صنایع غذایی، دارویی، و حتی آرایشی، همچنان جایگاه ویژهای دارد.
فلفلهای دلمهای و چیلی از خانواده Solanaceae (بادمجانیان) و جنس Capsicum هستند. گونههای اصلی آن شامل فلفل دلمهای، هالاپینو، و چیلی (Capsicum annuum)، فلفل کایین و تایلندی (Capsicum frutescens)، هابانرو و کارولینا ریپر (Capsicum chinense)، فلفل آجی (Aji pepper) (Capsicum baccatum) و فلفل روکو (Rocoto pepper) (Capsicum pubescens) است. سیستم ریشهای فلفل سطحی است و عمق آن معمولاً به 60 سانتیمتر محدود میشود. ساقههای فلفل علفی، نیمهچوبی و شاخهدار هستند. ارتفاع گیاه بسته به گونه و شرایط محیطی از 50 سانتیمتر تا 2 متر متغیر است. برگها ساده، بیضوی، و اغلب سبز تیره هستند. سطح برگها نرم و اندکی براق است. گلها کوچک، سفیدرنگ و پنجگلبرگی هستند. هر گل معمولاً دارای 5 تا 7 پرچم و تخمدان است. میوهها توتمانند و بسته به گونه ممکن است کوچک، بزرگ، یا در اشکال مختلف (گرد، مخروطی، یا مستطیلی) باشند. رنگ میوه در ابتدا سبز است و با رسیدن به زرد، نارنجی، قرمز، یا بنفش تغییر میکند. ترکیبات شیمیایی مختلفی در فلفل وجود دارد که مهمترین آنها کپسایسین (Capsaicin- ترکیب فعال موجود در فلفل چیلی که به آن تندی میدهد)، کاروتنوئیدها (مسئول رنگهای زرد، نارنجی و قرمز فلفل) و ویتامین C است.
انتخاب بذر
بذر فلفل با کیفیت نقش مهمی در افزایش عملکرد، رشد سالم گیاه، و تولید محصول با کیفیت دارد. انتخاب بذر مناسب نیازمند دقت به ویژگیهای مختلف آن است. بذرها باید از نظر اندازه و وزن یکدست باشند و بذرهای سبک یا کوچک ممکن است کیفیت پایینتری داشته باشند. انتخاب بذر باید بر اساس نوع محصول مورد انتظار باشد. فلفل انواع مختلفی دارد که به طور کلی میتوان آنها را در این دسته بندی قرار داد. فلفل شیرین مانند فلفل دلمهای، که مناسب برای سالاد و آشپزی است، فلفل تند، مانند هالوپینو، قرمز و چیلی که برای تهیه ادویه و غذاهای تند مناسب است و فلفل زینتی که برای تزیین باغچه و گلدان کاشته میشود.
زمان کاشت
فلفل را در فضای آزاد باید در مناطق گرمسیری در پاییز یا زمستان و در مناطق سردسیری اوایل بهار پس از پایان سرما کاشت. اما در فضای داخلی (گلدان در خانه) محدودیتی در زمان کاشت ندارید. همچنین بهترین زمان برای کاشت در خزانه 6 تا 8 هفته قبل از پایان فصل سرما (اواخر زمستان یا اوایل بهار) است.
خاک
بهترین عملکرد در خاکهای شنی لومی با زهکشی خوب حاصل میشود. همچنین pH مناسب برای فلفل بین 6 تا 7 است. خاک را شخم بزنید و کود دامی پوسیده یا کمپوست به خاک اضافه کنید تا غنی شود. میتوانید خاک را با مخلوطی از ماسه و کود حیوانی اصلاح کنید تا تهویه بهتری داشته باشد.
تراکم و عمق کاشت
از یکی از دو روش کاشت مستقیم و یا نشا می توانید استفاده کنید که البته نشاکاری روش بهتری است. در مناطقی با فصل رشد طولانی نیز میتوانید بذرها را مستقیماً در زمین بکارید. در کاشت مستقیم بذرها را در عمق 0.5 تا 1 سانتیمتر و فاصله بین بذرها 30 تا 40 سانتیمتر و فاصله بین ردیفها 50 تا 60 سانتیمتر بکارید. در کاشت نشایی بذرها را در گلدان یا سینی نشا با خاک سبک (مخلوط کوکوپیت، پرلیت و خاک برگ) بکارید. وقتی گیاه 4 تا 6 برگ واقعی داشت (حدود 6 تا 8 هفته)، میتوانید آن را به زمین اصلی یا گلدان بزرگتر منتقل کنید.
آبیاری
سطح خاک تا زمان سبز شدن بذرها باید رطوبت داشته باشد. آبیاری به صورت منظم، 2 تا 3 بار در هفته، بسته به شرایط آبوهوایی، انجام میشود. فلفل نیاز آبی متوسطی دارد. خاک باید مرطوب باشد اما نباید آب در آن تجمع کند. آبیاری منظم برای جلوگیری از ترکخوردگی میوهها ضروری است. همچنین در آبیاری فلفل زیاده روی نکنید، آب زیاد علاوه بر ایجاد بیماری ها باعث ریزش گل ها و میوه ها هم می شود.
نور
فلفل گیاهی آفتابدوست است و به نور کامل و حداقل 6 تا 8 ساعت تابش آفتاب در روز نیاز دارد. نور کافی باعث رشد بهتر و تولید میوههای باکیفیت میشود.
دما
فلفل گیاهی گرمادوست است و دمای مطلوب برای رشد آن بین 18 تا 25 درجه سانتیگراد و به یخبندان بسیار حساس است. دمای مناسب برای جوانه زدن بذر 27 تا 30 درجه سانتی گراد است. بذر فلفل حدود 10 روز زمان می خواهد تا سبز شود.
کود دهی
برای رشد اولیه از کود نیتروژن و در زمان گلدهی و میوهدهی از کود پتاسیم و فسفر هر 15 تا 20 روز یکبار استفاده کنید. بهتر است قبل از کاشت به خاک کمپوست یا کود پوسیده اضافه کنید.
آفات، بیماریها و علفهای هرز
علفهای هرز باید به صورت دستی یا با استفاده از مالچ کنترل شوند. مهمترین آفات فلفل شته، مگس سفید و کنه تار عنکبوتی و مهمترین بیماریها پژمردگی فوزاریومی، لکه برگی باکتریایی و پوسیدگی ریشه است. حذف برگهای آلوده، تلههای چسبنده، استفاده از صابونهای گیاهی یا حشرهکشهای طبیعی، استفاده از خاک ضدعفونیشده، کنترل آبیاری و زهکشی مناسب و در صورت شدید بودن خسارت استفاده از حشرهکشها و قارچکشهای شیمیایی روشهای مدیریت آفات وبیماریهای فلفل هستند.
برداشت
زمان برداشت فلفل سبز60 تا 80 روز پس از کاشت و فلفل قرمز (رسیده) 80 تا 100 روز پس از کاشت است. میوهها را با قیچی یا چاقوی تیز از گیاه جدا کنید. برداشت منظم باعث تحریک گیاه به تولید بیشتر میشود.
چند نکته در مورد کاشت فلفل
دیدگاه خود را بنویسید